Huzur Yolu

Uyku Adabı

Sohbete Bağlan

Chat Sohbet ve Muhabbet Odalarına Bağlanın

İslam

İslam Hakkında Bilgiler

İman

İman Hakkında Bilgiler

Kuranımız

Kuranımız

Peygamberimiz

Peygamberimiz

Uyku Adabı

Uyku Adabıİslam toplumu içindeki dini tartışmaları ifade eden bir sohbet Sitesidir. Bu sohbetler, diyalog ve fikir alışverişi yoluyla İslam’ın ve ilkelerinin daha derinlemesine anlaşılmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu tartışmalarda katılımcılar, Kuran, hadisler (Peygamberimiz HZ. Muhammed’in s.a.v sözleri ve sünnetleri) ve bilimsel yorumlar gibi çeşitli kaynaklardan yararlanarak saygılı ve bilgili sohbetler yaparlar. Sohbet toplantıları, bireylere etik konularda rehberlik arama, dini öğretiler hakkında içgörü kazanma ve kişisel deneyimlerini paylaşarak inançlarını güçlendirme fırsatı sağlar. Atmosfer entelektüel merak, tevazu ve açık fikirlilik ile karakterize edilir. Katılımcılar arasında eleştirel düşünmeyi teşvik ederken, doğru bilgilerin paylaşılmasını sağlamak için akademisyenler veya bilgili kişiler sıklıkla bu oturumları yönetir. İslami sohbet, Müslümanların İslam bilgilerini derinleştirmeleri, ahlaki gelişimlerini teşvik etmeleri ve toplumları arasında güçlü bağlar kurmaları için değerli bir platform olarak hizmet vermektedir.

Sual: Uyku adabı nelerdir?
CEVAP
Günümüzün ortalama üçte biri uyku ile geçmektedir. Gafletle geçmemesi için uykuyu da değerlendirmek gerekir. Müminin her hareketi şuurlu olmalıdır. Gafletle yatıp gafletle kalkmamalıdır!
Rastgele yatağa girip uyumak doğru değildir.

1-
 Yatağa abdestli girmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Abdestli yatanın ruhu Arşa yükselir ve gördüğü rüyalar doğru olur. Abdestsiz yatanın ruhu yükselmez, gördüğü rüyalar, karışık olur, doğru çıkmaz.) [İ.Gazali]

(Abdestli yatan, gece ibadet eden ve gündüz oruç tutan kimse gibi sevap kazanır.)
 [Hakim]


2-
 Misvaklanıp sağ yanı üzere kıbleye karşı yatmak sünnettir. Uyku, ibadetleri kuvvetle ve sağlam yapmak niyetiyle olursa ibadet olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Âlimlerin uykusu ibadettir.) [İ.Gazali]


3-
 Borçları ve önemli işleri olan kimse, vasiyetini yazmadan yatmamalıdır! Çünkü sabaha çıkacağını kimse bilemez. Eğer vasiyetsiz ölürse, Kıyamete kadar konuşamaz. Ölüler kendini ziyaret eder, onunla konuşmaya çalışırlar, fakat o cevap veremez. O zaman (Bu miskin vasiyetsiz ölmüş) derler. Vasiyet olarak, varsa kul borçlarını, namaz ve oruç kazaları gibi Hak borçlarını yazmalı, ölümünden sonra ne yapılmasını istiyorsa bildirmelidir!


4-
 Günahlarına tevbe edip uyumalıdır! Herkese iyilik yapacağına, uyandığı zaman kimseye fenalık etmeyeceğine niyet ederek yatmalıdır! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Hiç kimseye zulüm ve kin hissi duymadan yatanın günahları affolur.) [İ.Ebiddünya]



5-
 Yatarken, gece ibadete kalkmaya niyet etmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Gece ibadet etmek niyetiyle yatan, fakat uyku galebe çalıp sabaha kadar uyanamayan, niyeti sebebiyle gece ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur. Uykusu da kendisine Allahü teâlânın ihsan ettiği bir sadaka olur.) [İ.Mace]


6-
 İyice uyku gelmeden yatmamalıdır! Kıymetli ömrü uyku ile geçirmemelidir! İhtiyaç kadar uyumalıdır!


7-
 Yatarken Âyet-el-kürsi, üç İhlas ve bir Fatiha, iki Kuleuzüyü okumalıdır! Salevat-ı şerife getirmelidir! “Amenerresulüyü yatsıdan sonra okumayı âdet edinmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Gece Bekara suresinin son iki âyetini okuyana, bu iki ayet, her şey için kâfidir.) [Müslim]



8-
 Uykunun bir nevi ölüm, uyanmanın da dirilmek olduğunu düşünmelidir! Hazret-i Lokman, oğluna (Oğlum, ölümden şüphen varsa, uyuma! Uyumak mecburiyetinde kaldığın gibi, ölmeye de mahkumsun. Eğer dirilmekten şüphe ediyorsan, uykudan uyanma! Uykudan uyandığın gibi öldükten sonra da dirileceksin) buyurmuştur.


9-
 Yatarken yarınki hayırlı işleri yapabilmek için istirahat etmeye, sabah namazına kalkmaya ve ertesi gün hayırlı işler yapmaya niyet etmeli! Böyle niyet edenin uykusu ibadet olur. Gece uyanınca dua etmeyi âdet haline getirmeli! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Uykudan uyanınca, “Allahümmağfirli” derse, duası kabul olur.) [İ. Ebiddünya]

10-
 Henüz sabah namazının vakti girmeden, yani seherde kalkmaya çalışmalıdır. Seher vakti kalkmak berekettir. Hele sabah namazının vakti girdikten sonra, güneş doğana kadar uyumak rızk yönünden de zararlıdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Sabah uykusu, rızka manidir.) [Beyheki]

İslam dininde Uyku Adabı

İbni Abbas hazretleri, sabah vakti oğlunu uyur görünce buyurdu ki:
(Oğlum, rızıkların dağıtıldığı saatte uyunur mu? Bu saatte uyumak, tembellik alametidir, unutkanlığa sebep olur.) [Şir’a]


Yatarken
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Yatarken Fatiha ve İhlası okuyan, ölüm hariç, her şerden emin olur.) [Bezzar]

(Yatarken Kâfirun suresini okuyan şirkten beri olur.) 
[Tirmizi]

(Yatarken Mülk [Tebareke] suresini okumadan yatma! Çünkü ölürsen kabirde sana yoldaş olur.) [Ey Oğul İlmihâli]


Tok karnına uyumak
Mümkün mertebe yemeği yatarken yememelidir! Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Tok karnına uyumak, kalbi katılaştırır.) [Taberani]

Yenilen yemekleri namaz kılarak veya helal kazanç yollarında eritmeye çalışmalıdır!

Yüzükoyun uyumak
Peygamber efendimiz, yüzükoyun yatan birine, (Kalk, bu yatış, Cehennem ehlinin yatışıdır) buyurdu. Yüzükoyun ve örtüsüz yatan birine de, (Bu, Allahü teâlânın hiç sevmediği bir yatış şekli) buyurdu.

Bu Yazıyı Paylaş:

İlgili Konular

islam

islam

İslam Nedir? Huzur Yolu islam Sohbet Odalarına Hoş Geldiniz. Sohbete Bağlan Chat Sohbet ve Muhabbet Odalarına Bağlanın İslam İslam Hakkında

Copyright 2023 – Huzuryolu.Net Design By CrueL Bu Site sohbet odaları sohbet Siteleri Kelebek Sohbet Chat Siteleri Sohbet Sohbetci Giresun Sohbet Almanya Chat Chat Sohbetci Kuruluşudur
Scroll to Top